myHuittinen logo

Oikeilla varusteilla pakkasiin

Paukkuvat pakkaset saapuivat koko Suomeen kuluvalla viikolla ja se tietää perinteisesti päänvaivaa niillle, jotka eivät ole kylmempiin talvikeleihin varautuneet. Putkien jäätyminen, koneiden hyytyminen sekä myös erilaiset paleltumiset seuraavat helposti kovia pakkasia.

Putkien sulattaminen on putkiliikkeiden vakiohommaa ankarammilla halloilla, vaikka sen pystyisi kaikissa kiinteistöissä melko helposti estämään.

- Ensimmäiseksi kannattaa varmistaa että tuuletusikkunat ja ulos avonaiset venttiilit ovat kovalla pakkasella kiinni. Patteri jäätyy helposti avoinaisen luukun alta, Paula Brunnila Lauttakylän putkityöstä sanoo.

Putkityön puhelimeen alkoi tulla sulatuskutsuja heti pakkasen painuessa lähelle pariakymmentä. Joskus sulatetaan samojakin putkia, vaikka käyttäjä on luvannut laittaa hanan valumaan tarpeen tullen.

- Pieni virtaus auttaa muuten herkästi jäätyvän putken tapauksessa, mutta usein se unohtuu. Sulanapitokaapeli on hyvä konsti tällaiseen paikkaan, se ei maksa mahdottomia ja itsestään säätyvänä on huoleton ratkaisu, Paula Brunnila neuvoo.

Auto kuntoon jo ennen kylmiä kelejä

Kylmät kelit koettelevat myös ajoneuvoja. Yleisiä ovat polttoaine ja sähköjärjestelmän ongelmat, mutta myös jarruongelmat.

- Jarrunesteeseen kertyy vettä, joka kovalla pakkasella voi alkaa jäätymään ja aiheuttaa harmia. Neste pitäisi säännöllisesti vaihtaa, monien autojen huolto-ohjelmaan se on lisätty mutta saattaa erityisesti kotona autoa huoltaessa jäädä tekemättä, Jarkko Selus Kiviniityltä kertoo.

Auton latausjärjestelmä on kovilla kun autot kuluttavat paljon virtaa muulloinkin, mutte erityisesti pakkasella jos vielä käytetään polttoainekäyttöistä lisälämmitintä. Lyhyillä matkoilla akku ei ehdi latautumaan täyteen ja vajaa akku myös jäätyy helpommin.

-Ylläpitolaturi on hyvä apu lisälämmitintä käyttäessä, ja tarvittaessa autolla pitää ajaa vähän pidempi lenkki jo epäilee ettei akku ehdi ajossa latautua.

Kiviniityllä seurataan sääennusteita ja tavaraa varataan varastoon näkyvissä olevan kysynnän mukaan.

- Meiltä löytyy nyt akkuja reilummin, lämmitysjärjestelmien varaosia sekä polttoaineen jääestokemikaaleja, Selus lupaa.

Liikkuminen on asenne- ja varustekysymys

Pakkkasellakaan ei tarvi jättää ulkoliikuntaa pois, kunhan varusteet ovat kunnossa. Liian vähissä vaatteissa paleltuu helposti, mutta liian paksuissa ei liikkuminen ole mukavaa.

- Kyllä kerrospukeutuminen on se juttu, vähintään kolmessa kerroksessa olisi hyvä olla vaatetta. Alle on hyvä esimerkiksi merinovillainen alusasu, välikerros voi olla fleeceä tai villapohjaista sekin ja päällimmäiseksi hengittävä ja tuulenpitävä takki ja housut, Timo Haavisto Huittisten Kesportista opastaa.

Haaviston mukaan takin ei tarvitse olla paksu ollakseen lämmin, tuulenpitävyys on tärkeää sekä erityisesti liikkuessa se että kosteus pääsee iholta pois. Myöskään hanskoissa ja kengissä paksuus ei ole tärkeintä, vaan laatu.

- Hyvät hiihtohanskat kun hankkii ja niihin vaikka merinovillaisen alushanskan, pärjää hiihtolenkilläkin. Monoihin saa lämpöpäällisiä ja niihin sukkia valitessa kannattaa laittaa vähemmän ja laadukasta sukkaa kuin tunkea monia sukkia ja monoa tai kenkää liian täyteen.

Kävelylenkille kevyesti vuorattu ja thinsulate-kerroksella oleva ”citymaasturikenkä” riittää.

- Leikkipuistossa seisoskeluun kannattaa sitten olla pakkassaappaat, sanoo Haavisto.