myHuittinen logo

Risto Rytin jalanjäljillä Huittisissa

Presidentti Risto Ryti on syntynyt Huittisissa ja kaupungissa valtion päämiestä on muistettu monin eri tavoin. Mm. kaupungin läpi kulkeva pääkatu on nimetty Risto Rytin kaduksi. Kuninkaisten koulutus- ja kulttuurikeskuksessa sijaitsee konsertti- ja konferenssitila Risto Ryti -sali. Rytin jalanjälkiä voi seurata pitkin Huittista myös opastetun kierroksen avulla. 

Tutustu Huittisten museon Ryti-näyttelyyn

Huittisten museon pysyväisnäyttely 'Presidentti Risto Ryti - juuret Huittisissa' kertoo Rytin elämänvaiheista lähtien hänen lapsuudenkodistaan Huittisten Loimankylässä. Tie vei ylioppilaaksi, lakitieteen opintoihin ja Suomen pankin edelleenkin pitkäaikaisimmaksi pääjohtajaksi. Talvisodan pääministeri ja jatkosodan presidentti on jatkuvasti ajankohtainen ja keskusteltu henkilö.

Museossa ovat esillä kaikki kotimaiset ja ulkomaiset Rytille myönnetyt ritarikuntien kunniamerkit muutamaa kunniamerkkiä lukuunottamatta.

Karan talo Risto Ryti -talo

Ryti-talo on rakennettu vuonna 1912 Rytin tilalle Huittisten Loiman kylään. Talo on alun perin rakennettu syytinkitaloksi presidentti Risto Rytin vanhemmille Kaarle Evert ja Ida Vivika Rytille. Talo on siirretty Huittisten Loimankylästä Raskalan kylään ja se avattiin 2007.

Ryti-talolla on mahdollista kuunnella talon historiasta vuosilta 1912-30 kertova kuunnelma. Kuunnelma on fiktiivinen, mutta tositapahtumiin perustuva. Kuunnelman kesto on noin 25 minuuttia ja sen hinta on 35 euroa (sis. alv.). Kuunnelma on toteutettu yhteistyössä Huittisten Teatterikerho ry:n kanssa.

Risto Rytin näköispatsas

Huittisten keskiaikaisen Pyhän Katariinan kirkon ja museon lähistöllä on kuvanveistäjä, professori Kauko Räikkeen pronssinen Risto Rytin muistomerkki, joka paljastettiin 1979.

Matkaopaspalvelut

Ota yhteyttä auktorisoituihin oppaisiin. Hirvenpäästä Ympyrähulluihin - opas auttaa sinua ja ryhmääsi näkemään ja kokemaan enemmän.

Tarja Eklöf, puh. 040 7460 665, tarja.eklof@dnainternet.net

Muistathan, että opastetulle kierrokselle tarvitsette oman bussin, jossa on keskusmikrofoni.