myHuittinen logo

Vanhankosken lehtojensuojelualue

Vanhankosken lehtojensuojelualue löytyy alle 4 km matkan päästä Huittisten keskustasta, joten kauempaakin tulevat luontoseikkailijat voivat ottaa sen ensimmäiseksi kohteeksensa linja-autoaseman keskustassa olevan sijainnin vuoksi.

Matka Vanhakoskelle on lyhyt keskustan vilinästä, joten sinne pääsee nopeasti jalan, pyörällä tai vaikka autolla, kun kaipaa luonnonrauhaa. Kohiseva koski upottaa kaupungin hälinän, ja virtaavaa vettä katsellessa voi istahtaa ja hengähtää hetkeksi.

Talkootöillä kunnostettu yli kilometrin mittainen luontopolku ohjaa vanhemman ja nuoremmankin kulkijan keskelle mystistä lehtometsää. Metsän siimeksessä voi koiranulkoiluttajatkin tavata muita karvakorvien ystäviä, sillä polku on pidetty lenkkeilyalue. Luonnonsuojelualueiden sääntöjen mukaan nelitassuiset pidetään kytkettyinä.

Useita vanhaan metsään sopeutuneita eläin- ja kasvilajeja ovat löytäneet kotinsa metsästä, sillä ikääntyneet lahot puut tarjoavat rikkaat elinmahdollisuudet.


Luonto

Lehtoalueella on runsaasti ikääntyneitä lahoavia puita ja monenmoisia pökkelöitä, joista tikat (mm. käpytikka) ja tiaiset (mm. hömötiainen) pääsevät herkuttelemaan mehukkailla toukilla. Vanhat puut tarjoavat kolopesijöille mainiot kotiolot, joista myös harvinaisempi pikkutikkakin on tykästynyt, ja juhannuksen aikaan alueella voi kuulla satakielen laulun helinää.

Vaihteleva elinympäristö, vesi- ja metsäalueet, edustavat monipuolista luontoa; kasviston kevätlinnunsilmästä lintujen lehtokerttuun. Alueen valtapuuna on valkoisista ja vahvasti tuoksuvista kukista tunnettu tuomi. Keväisen Vanhankosken näyttävimmät kukkijat ovat mukulaleinikit ja valkovuokot.

Alue tarjoaa löytöjä myös perhosbongareille, sillä Vanhakosken kukkivilla kedoilla on runsas perhosten kirjo. Keväisin tuttuja siivekkäitä ovat sitruunaperhonen ja nokkosperhonen. Yleisimpiä kedoilla olevia asukkaita ovat mm. lanttu-, niittyhopeatäplä- ja auroraperhoset. Tarkkasilmäiset voivat bongata alueella myös pienet sinisiivet.

Pikkupakkasilla Vanhakoskella voi myös tavata hieman harvinaisempaa hiusjäätä (liilatali), sillä se kasvaa lahopuiden ympärille lähinnä yöllä ja se sulaa auringon noustessa. Varhaiset aamut ovat siis parasta aikaa ehtiä nähdä tämä erikoinen luonnonilmiö.


Kevätlinnunsilmä, kuvaaja Terttu Routsi
Hiusjää, kuvaaja Janette Tynkkynen

Historian havinaa

Nimensä alue on saanut nähtävissä olevan Loimijoen vanhan uoman mukaan, joka aikoinaan tukkeutui maanvyörymän seurauksena vuonna 1799 ja jäi kuivaksi, kun joki vaihtoi suuntaansa tukkeuman vuoksi. Nykyään joki virtaa alueen läpi lampien muodostamana ketjuna ja lännempänä Maurialankoskelta Mommolankosken kautta Härkälänkoskelle.

Vanhankosken lehtoalue kuuluu vuonna 1989 vahvistettuun valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan.

Luontopolku on tehty rakkaudesta alueeseen. Vuonna 1995 luontopolku toteutettiin talkootyönä Huittisten seudun kansalaisopiston Vihreät perheet -kerho ja Yläasteen luontokerho Mönkijöiden yhteistyönä, jota Huittisten kaupunki avusti materiaalisesti. Jo silloiset yksityiset maanomistajat antoivat luvan polun ohjautua heidän mailleen.

Vuonna 2019 luontopolkua kunnostettiin talkootöin vankilan ja Metsähallituksen yhteistuumin, jotta kulku metsässä olisi jälleen sujuvampaa. Mm. polulle kaatuneita puita siirrettiin ja pitkospuita uusittiin.


Tiesitkö?

Huittisten kaupungintalolla on järjestetty Vanhankosken lehtoalueen tiedonkeruuiltoja, joissa on kerätty tietoa alueen luonnosta, tarinoita ja historiaa sekä sanoin että kuvin. Tilaisuus on maksuton ja kaikki ovat tervetulleita! Seuraavan tiedonkeruuillan ajankohdan löydät tapahtumat kohdasta Huittisten kaupungin omilta sivuilta tai facebookista!


Luontopolun kartta, Vanhankosken lehtojensuojelualue -esite v. 1996
Vanhankosken lehtojensuojelualue -esite v. 1996

Sijainti: Vanhankoskentie 118, 32700 Huittinen

Lähteet: Vanhakosken Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelma (ELY), Vanhakosken lehtojensuojelualue -esite, Vanhankosken lehtoalueen tiedonkeruuilta -tapahtumat, Ympäristöhallinnon yhteinen verkkopalvelu (ymparisto.fi)


Teksti: Janette Tynkkynen

Tulevaisuuden kuvia 

Lehtojen suojelualue on monelle kaupunkilaiselle tärkeä luontokohde.  Tällä hetkellä alue on ei ole esteetön ja monelta luontokokemus jää saavuttamatta. Aktiivinen kaupunkilainen Juha Turto on teettänyt reitistä tulevaisuuden kuvia. Alla on otteita  Petra Suittion tulevaisuuden suunnitelmasta.  Toivottavasti suunnitelmille löytyy toteuttaja.