myHuittinen logo

Siirtolapuutarha tarjoaa mökkielämää, puutarhanhoitoa ja palstaviljelyä

Vuonna 1981 perustettu idyllinen ja vehreä Lauttakylän Siirtolapuutarha sijaitsee Huittisten Pappilanniemessä leppoisasti virtaavan Punkalaitumenjoen varrella, vain kahden kilometrin etäisyydellä keskustan monipuolisista palveluista. Siirtolapuutarhayhdistyksen tarkoituksena on Suomen Siirtolapuutarhojen liiton periaatteiden mukaisesti edistää ja kehittää puutarhanviljelyä vapaa-ajan harrastuksena sekä toimia jäsenten viihtyisyyden ja viljelytapojen tuntemuksen lisäämiseksi.

Yhdistyksessä toimivat kaikki palstan vuokranneet henkilöt, ja toimia voi lisäksi esimerkiksi yhdistyksen vuosikokouksen valitsemassa hallituksessa. Kauden pituus ulottuu toukokuusta lokakuun lopulle, mutta käytännössä jo huhtikuussa innokkaat jäsenet puuhailevat palstoillaan. Myös talvikävijöitä on, mutta pysyvä ympärivuotinen asuminen alueella ei kuitenkaan ole sallittua.


Yhteisöllistä toimintaa viehättävässä ympäristössä

Lauttakylän Siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtajana keväällä aloittanut Eeva Koskenlinna on aloittelemassa kolmatta kesäänsä siirtolapuutarhassa. ”Luonto on minulle läheinen asia, ja kaikkinainen oleilu vihreyden keskellä on aivan elinehto! Siirtolapuutarha-alue mökkeilymuotona sopii omaan elämäntilanteeseeni”, kertoo Eeva. ”Yhteisöllinen mökki- ja puutarha-alue tarjoaa mökkielämää, puutarhan hoitoa ja palstaviljelyä niin, että halutessa on myös seuraa tai apua lähellä.

Alueella kaikki ovat innostuneita puutarhan hoidosta ja erilaisten kukkien, vihannesten, perunamaan ja yrttien yms. hoidosta ja kasvattamisesta, ja neuvoja ja vinkkejä saa muilta aina tarvittaessa. Lauttakylän siirtolapuutarhan sijainti Punkalaitumenjoen varrella viehättää myös, ja houkuttelee kehittämään ranta-alueen käyttömahdollisuuksia.” Kaikilla jäsenillä on muutaman kerran kesässä oma vuoronsa yhteisten alueiden hoitamisessa, kuten ruohonleikkuussa tai yhteisrakennuksen ylläpitoon liittyvissä tehtävissä. Vaikka toiminta on yhteisöllistä ”palstoilla kunkin omaa työrauhaa ja oleilurauhaa kunnioitetaan”, muistuttaa Eeva.


Innokkaat viherpeukalot kasvattavat palstoillaan monenlaista kaunista sekä nauttivat hyötypuutarhan sadosta.
Alueen ihastuttavat siirtolapuutarhamökit toimivat yhdistyksen jäsenten vehreinä kesäkoteina.

Saunala on mökkiläisten ja viljelijöiden yhteistila

Alueella on tällä hetkellä 12 mökkiä, joiden koko on 25 m2 sekä 7 viljelypalstaa. Viljelypalstat ovat kooltaan 300 m2. ”Palstalla on rakennusoikeutta 50 m2, ja rakennuslupa on haettava kaupungilta”, opastaa Eeva. Nykyisissä mökeissä on keittiö ja sähkö, mutta ei vesijohtoa. Tämän vuoksi juomavesi haetaankin Saunalaksi kutsutusta yhteisrakennuksesta, jossa on tupakeittiön lisäksi myös wc, pesutilat ja sauna. Biovessa mökin yhteydessä on kuitenkin Eevan mukaan mahdollinen. ”Kasteluvesijohto kulkee palstojen vieressä, ja kasteluvesi nousee Punkalaitumen joesta”, Eeva kertoo. Tupakeittiötä on mahdollista myös ulkopuolisten vuokrata ja siellä voi järjestää esimerkiksi juhlia.

Kesäpäivätapahtuma on oiva tilaisuus tutustua

Yhdistys järjestää kesän aikana myös erilaista toimintaa, kuten esimerkiksi perinteisen Kesäpäivätapahtuman 3.8.2019 ”Kesätapahtuma on perinteinen siirtolapuu-tarhayhdistyksen tapahtuma, jossa on myyntipöytiä sekä erilaisia toimintoja aikuisille ja lapsille. Myyntipöytiä on mm. leivonnaisille ja muille omille tuotteille, kirpputoritavaroille sekä kahville ja pullalle. Myynnissä on tietysti myös arpoja. Lapsille ja aikuisille järjestettiin viime kesänä kastelukannun heittokisat ja lapsille kasvomaalausta.

"Mitä tänä kesänä? Se selviää paikalle tulemalla”, sanoo Eeva arvoituksellisesti. Kesäpäivätapahtuma on myös oivallinen tilaisuus käydä tutustumassa alueeseen, ja paikkaan on mahdollista tutustua myös muutoin ottamalla yhdistykseen yhteyttä.

Perinteinen kesäpäivätapahtuma on kesän odotettu kohokohta, jolloin alueella riittää vilskettä ja vilinää.

Tsekkaa tapahtumakalenteri milloin seuraava kesäpäivätapahtuma on!

Yhdistyksen www-sivut:


TEKSTI: Suvi Korhonen

KUVAT: Lauttakylän Siirtolapuutarhayhdistys ry:n www-sivut

Artikkeli päivitetty 31.1.2020